- Congress - https://congres.usmf.md -

Simpozion Științifico-Practic cu participare internațională NUTRIȚIA MODERNĂ: PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI

Denumirea evenimentului: „NUTRIȚIA MODERNĂ: PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI”, ediția a III –a cu sub genericul: „Promovarea alimentației sănătoase prin schimbarea de comportament”

Data: 20.10.2025

Durată: 9:00 – 17:00

Locație:  : Hotelul Jolly Alon, str Maria Cibotari nr. 37, mun. Chișinău, Republica Moldova

Modalitatea de organizare: Cu prezență fizică

Numărul maxim de participanți: 100

Program:

Program
NUTRIȚIA MODERNĂ:   PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI” ediția a III –a cu sub genericul: ”Promovarea alimentației sănătoase prin schimbarea de comportament”  
TimpSubiectulModerator/Raportor
0900-0930Înregistrarea participanților 
0930-1000    Cuvânt de salutSergiu CEBANU, șef Departament Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”, dr. hab. șt. med, conf. univ.  

Nicolai JELAMSCHI, director general ANSP  

Ala CURTEANU, liderul de echipă, Proiectul moldo-elvetian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, dr. hab. șt. med., conf., univ.
0930– 1100Sesiunea IModeratori:
Serghei Cebanu
Ion ȘALARU
Constantin RÎMIȘ
0930– 0950Nutriția în sănătatea publică în Republica Moldova,situația actuală 
Maria RACU, șef secție Sănătatea Nutrițională, ANSP
0950-1010 TBDConstantin RÎMIȘ
0950-1010TBDSerghei CEBANU
1030-1050Alimentația ca element al stilului sănătos de viață, provocări și oportunitățiOvidiu TAFUNI, USMF „Nicolae Testemițanu”, Departamentul Medicină Preventivă, dr., șt. med., conf. univ.
1050-1110TBDRadu RUSU, USMF „Nicolae Testemițanu”, Departamentul Medicină Preventivă,  asist. univ.
1110-1130Rolul medicinii culinare în promovarea sănătății: o abordare integrativă a alimentației în prevenirea și gestionarea afecțiunilor croniceMagda MITITELU, Prof. univ., Dr., U.M.F. „Carol Davila”, București
1130-1150TBDMonica TARCEA, Prof. univ., Dr.,
UMFST „G.E. Palade”, Târgu Mureș.
1150-1200Discuții pe Sesiunea I
1240-1300Pauză de cafea
1300-1700Sesiunea IIModeratori:
Angela CAZACU-STRATU
Ovidiu TAFUNI
1300-1320Risipa alimentarăIrina BUGA,  MD, MPH, specialist în Nutriție umană
1320-1340 Valentina  LUPASCO, MD, MPH, specialist în Nutriție umană
   1400-1420Modern Foods: The Case for Regular Revisions to Dietary RecommendationsMaryanne TIGCHELAAR PERRIN, PhD, MBA, RDN, Associate Professor, Department of Nutrition, University of North Carolina Greensboro
  1420– 1440Promovarea alimentației sănătoase prin  schimbarea de comportamentLilia ONEA, expert comunicare, Proiectul moldo-elvetian 
„Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
  1440-1500 Constantin RÎMIȘ, dr.șt. med, conf. univ, Proiectul moldo-elvetian 

„Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
  1500– 1520 Invitată de peste hotare a Proiectului, expert, Proiectul moldo-elvetian 

„Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
  1520– 1540Prevent Childhood obesityLita PALOMARES, PhD researcher, Swiss TPH, Switzerland
  1540– 1600 Producător de alimente- Sponsor?
  1600– 1620 Producător de alimente- Sponsor?
  1620– 1630Discuții pe Sesiunea II
  1645- 1700Discuții și Concluzii.Serghei CEBANU, șef Departament Medicină  Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”, dr.hab.șt. med, conf.,univ.

Ala CURTEANU, liderul de echipă, dr. hab. șt. med., conf. univ.
Proiectul moldo-elvetian  

„Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”