- Congress - https://congres.usmf.md -

Simpozion Științifico-Practic cu participare internațională NUTRIȚIA MODERNĂ: PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI

Denumirea evenimentului: „NUTRIȚIA MODERNĂ: PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI”, ediția a III –a cu sub genericul: „Promovarea alimentației sănătoase prin schimbarea de comportament”

Data: 20.10.2025

Durată: 9:00 – 17:00

Locație: Agenția Națională pentru Sănătate Publică, mun. Chișinău, str. Gh. Asachi 67

Modalitatea de organizare: Cu prezență fizică

Numărul maxim de participanți: 100

Moderatori

Din țară:

Sergiu CEBANU, dr. hab. șt. med, conf. univ., șef Departament Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”


Nicolai JELAMSCHI, dr. șt. med, conf. univ., director general ANSP

Ala CURTEANU, dr. hab. șt. med, conf. univ., liderul de echipă, Proiectul moldo- elvețian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”

Ion ȘALARU, Șef Direcție Supravegherea și prevenirea bolilor netransmisibile, ANSP

Angela CAZACU-STRATU, dr., șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, Prodecan Facultatea Medicină 1, USMF „Nicolae Testemițanu”

Lilia ONEA, expert comunicare, Proiectul moldo-elvetian  „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”

Ovidiu TAFUNI, dr. șt.  med., conf. univ., Departamentul  Medicină Preventivă,    USMF ,,Nicolae Testemițanu”

 

Speakeri/ Prezentatori naționali:

Ion ȘALARU, Șef Direcție Supravegherea și prevenirea bolilor netransmisibile, ANSP

Constantin RÎMIȘ, dr. șt. med, conf. univ,      expert în sănătate publică, Proiectul   moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”

Ovidiu TAFUNI, dr. șt.  med., conf. univ., Departamentul  Medicină Preventivă,    USMF ,,Nicolae Testemițanu”

Maria RACU, șef secție Sănătatea Nutrițională, ANSP

Angela CAZACU-STRATU, dr., șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, Prodecan Facultatea Medicină 1, USMF „Nicolae Testemițanu”

Vladislav RUBANOVICI,  dr. șt. med., conf. univ., USMF „Nicolae Testemițanu”, Departamentul Medicină Preventivă

Irina BUGA , MD, MPH, specialist în Nutriție umană

Valentina LUPAȘCO , MD, MPH, specialist în Nutriție umană

Lilia ONEA, expert comunicare, Proiectul moldo-elvetian  „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”

Radu RUSU, asist. univ., Departamentul Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”

Constantin TONCOGLAZ, Reprezentant producător de suplimente alimentare.

Sergiu GUZUN, Reprezentant producător de alimente.

 

Speakeri/Prezentatori internaționali:

Maria NIȚESCU,  dr. hab. șt. med, conf. univ., Disciplina Igienă și ecologie medicală, Departament Preclinic 3, Facultatea de Medicină Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, România

Maryanne TIGCHELAAR PERRIN, PhD, MBA, RDN, Associate Professor, Department of Nutrition, University of North Carolina Greensboro

Julia DELVENTO, Epidemiologist researcher, Swiss TPH, Switzerland

Monica TARCEA,  dr. hab. șt. med, prof. univ., UMFST ,,George Emil Palade” din Tg. Mureș, România

 

PROGRAM:

0900-0930              Înregistrarea participanților
0930-1000 Cuvânt de salut   Sergiu CEBANU, dr. hab. șt. med, conf. univ., șef Departament Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”
Nicolai JELAMSCHI, dr. șt. med, conf. univ., director general ANSP
Ala CURTEANU, dr. hab. șt. med, conf. univ., liderul de echipă, Proiectul moldo- elvețian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”,
0930– 1100 Sesiunea I   Moderatori: Serghei CEBANU, Ala      CURTEANU
0930– 0945   Nutritia ca element al    controlului bolilor      netransmisibile     Ion ȘALARU, Șef Direcție Supravegherea și prevenirea bolilor netransmisibile, ANSP.  
0945– 1000   Promovarea   comportamentului                  alimentar sănătos la nivel   de comunitate     Constantin RÎMIȘ, dr. șt. med, conf. univ,      expert în sănătate publică, Proiectul   moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.  
1000-1015 Alimentația ca element al stilului sănătos de viață, provocări și oportunități       Ovidiu TAFUNI, dr. șt.  med., conf. univ., Departamentul  Medicină Preventivă,    USMF ,,Nicolae Testemițanu”.   
1015-1030     Nutriția în sănătatea publică în Republica Moldova, situația actuală   Maria RACU, șef secție Sănătatea Nutrițională,      ANSP.  
1030-1045 Nutriția în sistemul medical.       Angela CAZACU-STRATU, dr., șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, Prodecan Facultatea Medicină 1, USMF „Nicolae Testemițanu”.
  1045– 1100 Discuții pe Sesiunea I
1100-1130  Pauză de cafea
1130– 1300 Sesiunea II   Moderatori: Ion ȘALARU, Angela Cazacu-Stratu,  
1130-1145 Cât de pregătiți suntem pentru dieta sustenabilă   Maria NIȚESCU,  dr. hab. șt. med, conf. univ., Disciplina Igienă și ecologie medicală, Departament Preclinic 3, Facultatea de Medicină Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, România.  
1145-1200   Costul unei alimentații sănătoase   Vladislav RUBANOVICI,  dr. șt. med., conf. univ., USMF „Nicolae Testemițanu”, Departamentul Medicină Preventivă.  
1200-1215 Risipa alimentară – problemă de sănătate publică   Irina BUGA , MD, MPH, specialist în Nutriție umană.
1215-1230 Evaluarea alimentației reale a pacienților cu hipertensiune arterială   Valentina LUPAȘCO , MD, MPH, specialist în Nutriție umană.    
1230-1245 Comunicarea în promovarea alimentației sănătoase   Lilia ONEA, expert comunicare, Proiectul moldo-elvetian  „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”.
  1245– 1300 Discuții pe Sesiunea II
  1300-1400       PRÂNZ
  1400– 1700  Sesiunea III   Moderatori:  Ovidiu TAFUNI, Lilia ONEA
  1400– 1415  Modelarea predictiva în anemia inflamatorie   Radu RUSU, asist. univ., Departamentul Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”.
  1415-1430 Modern Foods: The Case for Regular Revisions to Dietary Recommendations   Maryanne TIGCHELAAR PERRIN, PhD, MBA, RDN, Associate Professor, Department of Nutrition, University of North Carolina Greensboro.
  1430– 1445 Mediu nutritional în instituțiile de învățământ   Julia DELVENTO, Epidemiologist researcher, Swiss TPH, Switzerland.  
  1445– 1500    Terapia nutrițională a pacientului oncologic   Monica TARCEA,  dr. hab. șt. med, prof. univ., UMFST ,,George Emil Palade” din Tg. Mureș, România
       
  1500– 1515 Suplimentele alimentare, abordarea modernă   Constantin TONCOGLAZ, Reprezentant producător de suplimente alimentare.  
  1515– 1530 Industria alimentelor, orientare spre sănătate   Sergiu GUZUN, Reprezentant producător de alimente.  
  1530– 1545 Discuții pe Sesiunea III
  1545- 1600 Concluzii pe Simpozion