Denumirea evenimentului: „NUTRIȚIA MODERNĂ: PROVOCĂRI ȘI OPORTUNITĂȚI”, ediția a III –a cu sub genericul: „Promovarea alimentației sănătoase prin schimbarea de comportament”
Data: 20.10.2025
Durată: 9:00 – 17:00
Locație: Agenția Națională pentru Sănătate Publică, mun. Chișinău, str. Gh. Asachi 67
Modalitatea de organizare: Cu prezență fizică
Numărul maxim de participanți: 100
Moderatori
Din țară:
Sergiu CEBANU, dr. hab. șt. med, conf. univ., șef Departament Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”
Nicolai JELAMSCHI, dr. șt. med, conf. univ., director general ANSP
Ala CURTEANU, dr. hab. șt. med, conf. univ., liderul de echipă, Proiectul moldo- elvețian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
Ion ȘALARU, Șef Direcție Supravegherea și prevenirea bolilor netransmisibile, ANSP
Angela CAZACU-STRATU, dr., șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, Prodecan Facultatea Medicină 1, USMF „Nicolae Testemițanu”
Lilia ONEA, expert comunicare, Proiectul moldo-elvetian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
Ovidiu TAFUNI, dr. șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, USMF ,,Nicolae Testemițanu”
Speakeri/ Prezentatori naționali:
Ion ȘALARU, Șef Direcție Supravegherea și prevenirea bolilor netransmisibile, ANSP
Constantin RÎMIȘ, dr. șt. med, conf. univ, expert în sănătate publică, Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
Ovidiu TAFUNI, dr. șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, USMF ,,Nicolae Testemițanu”
Maria RACU, șef secție Sănătatea Nutrițională, ANSP
Angela CAZACU-STRATU, dr., șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, Prodecan Facultatea Medicină 1, USMF „Nicolae Testemițanu”
Vladislav RUBANOVICI, dr. șt. med., conf. univ., USMF „Nicolae Testemițanu”, Departamentul Medicină Preventivă
Irina BUGA , MD, MPH, specialist în Nutriție umană
Valentina LUPAȘCO , MD, MPH, specialist în Nutriție umană
Lilia ONEA, expert comunicare, Proiectul moldo-elvetian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”
Radu RUSU, asist. univ., Departamentul Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”
Constantin TONCOGLAZ, Reprezentant producător de suplimente alimentare.
Sergiu GUZUN, Reprezentant producător de alimente.
Speakeri/Prezentatori internaționali:
Maria NIȚESCU, dr. hab. șt. med, conf. univ., Disciplina Igienă și ecologie medicală, Departament Preclinic 3, Facultatea de Medicină Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, România
Maryanne TIGCHELAAR PERRIN, PhD, MBA, RDN, Associate Professor, Department of Nutrition, University of North Carolina Greensboro
Julia DELVENTO, Epidemiologist researcher, Swiss TPH, Switzerland
Monica TARCEA, dr. hab. șt. med, prof. univ., UMFST ,,George Emil Palade” din Tg. Mureș, România
PROGRAM:
0900-0930 | Înregistrarea participanților | ||
0930-1000 | Cuvânt de salut | Sergiu CEBANU, dr. hab. șt. med, conf. univ., șef Departament Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu” Nicolai JELAMSCHI, dr. șt. med, conf. univ., director general ANSP Ala CURTEANU, dr. hab. șt. med, conf. univ., liderul de echipă, Proiectul moldo- elvețian „Viața sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, | |
0930– 1100 | Sesiunea I | Moderatori: Serghei CEBANU, Ala CURTEANU | |
0930– 0945 | Nutritia ca element al controlului bolilor netransmisibile | Ion ȘALARU, Șef Direcție Supravegherea și prevenirea bolilor netransmisibile, ANSP. | |
0945– 1000 | Promovarea comportamentului alimentar sănătos la nivel de comunitate | Constantin RÎMIȘ, dr. șt. med, conf. univ, expert în sănătate publică, Proiectul moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. | |
1000-1015 | Alimentația ca element al stilului sănătos de viață, provocări și oportunități | Ovidiu TAFUNI, dr. șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, USMF ,,Nicolae Testemițanu”. | |
1015-1030 | Nutriția în sănătatea publică în Republica Moldova, situația actuală | Maria RACU, șef secție Sănătatea Nutrițională, ANSP. | |
1030-1045 | Nutriția în sistemul medical. | Angela CAZACU-STRATU, dr., șt. med., conf. univ., Departamentul Medicină Preventivă, Prodecan Facultatea Medicină 1, USMF „Nicolae Testemițanu”. | |
1045– 1100 | Discuții pe Sesiunea I | ||
1100-1130 | Pauză de cafea | ||
1130– 1300 | Sesiunea II | Moderatori: Ion ȘALARU, Angela Cazacu-Stratu, | |
1130-1145 | Cât de pregătiți suntem pentru dieta sustenabilă | Maria NIȚESCU, dr. hab. șt. med, conf. univ., Disciplina Igienă și ecologie medicală, Departament Preclinic 3, Facultatea de Medicină Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, România. | |
1145-1200 | Costul unei alimentații sănătoase | Vladislav RUBANOVICI, dr. șt. med., conf. univ., USMF „Nicolae Testemițanu”, Departamentul Medicină Preventivă. | |
1200-1215 | Risipa alimentară – problemă de sănătate publică | Irina BUGA , MD, MPH, specialist în Nutriție umană. | |
1215-1230 | Evaluarea alimentației reale a pacienților cu hipertensiune arterială | Valentina LUPAȘCO , MD, MPH, specialist în Nutriție umană. | |
1230-1245 | Comunicarea în promovarea alimentației sănătoase | Lilia ONEA, expert comunicare, Proiectul moldo-elvetian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”. | |
1245– 1300 | Discuții pe Sesiunea II | ||
1300-1400 | PRÂNZ | ||
1400– 1700 | Sesiunea III | Moderatori: Ovidiu TAFUNI, Lilia ONEA | |
1400– 1415 | Modelarea predictiva în anemia inflamatorie | Radu RUSU, asist. univ., Departamentul Medicină Preventivă, USMF „Nicolae Testemițanu”. | |
1415-1430 | Modern Foods: The Case for Regular Revisions to Dietary Recommendations | Maryanne TIGCHELAAR PERRIN, PhD, MBA, RDN, Associate Professor, Department of Nutrition, University of North Carolina Greensboro. | |
1430– 1445 | Mediu nutritional în instituțiile de învățământ | Julia DELVENTO, Epidemiologist researcher, Swiss TPH, Switzerland. | |
1445– 1500 | Terapia nutrițională a pacientului oncologic | Monica TARCEA, dr. hab. șt. med, prof. univ., UMFST ,,George Emil Palade” din Tg. Mureș, România | |
1500– 1515 | Suplimentele alimentare, abordarea modernă | Constantin TONCOGLAZ, Reprezentant producător de suplimente alimentare. | |
1515– 1530 | Industria alimentelor, orientare spre sănătate | Sergiu GUZUN, Reprezentant producător de alimente. | |
1530– 1545 | Discuții pe Sesiunea III | ||
1545- 1600 | Concluzii pe Simpozion |